История за старта на HopeMakers.bg

„Създатели на надежда“ (HopeMakers.bg) е българска организация за почитане на благодетели, създатели на положителна промяна и разпространители на добротата и надеждата. Идеята ни е да помогнем на хората да се почувстват по най-добрия начин чрез завладяващо разказване на истински истории, които ще споделяме в текст, снимки и видеоклипове.

Надеждата е заглавието на силата, двигателят на промяната и тайната на обновлението

Надеждата е бъдещето, продължаване на даването, изземване на възможностите и неизчерпаем източник на човешко благо. Ние търсим #HOPEMAKERS и филантропи, които да ги почитат, да изтъкват техните модели и да бъдат оптимисти за тях в нашите общества.


Когато хората говорят за конфликти, отчаяние, песимизъм и негативизъм, ние говорим за надежда, правене на добро и положителна промяна.

И има хиляди създатели на надежда във всеки град и село

Защото добротата е навсякъде, но има нужда някой да я постави под светлината във всяка страна. За България и от България нека посадим семе на доброто във всяко кътче на този свят. Създатели на надежда си има история, и беше все с различни имена. И все нещо й липсваше в името. И така един ден се появи и то – името. Случи се само няколко дни след завръщането ми от второто посещение до Обединените Арабски Емирства.

Та нека ви разкажа…

Мартин Гергов
Когато нямаше къде да тренирам – тренирах в двора на кошарата за животни с подръчни материали

Името ми е Мартин Гергов и съм израснал в малкото Родопско село Свирачи до град Ивайловград. След това историята е дълга, но накратко биографията ми включва – бивш професионален военен, 4-тен Национален шампион и Държавен рекордьор по силов трибой, фитнес треньор и блогър. Който желае да научи повече за мен може да посети „Уикипедия„.

Мартин Гергов във фитнес залата
Първата фитнес зала в която започнах тренировки. И не мястото прави човека, а човека мястото! Много ми даде човекът, който беше мой треньор в тази фитнес зала!

И така един ден в Софийска фитнес зала в която работех като фитнес треньор се запознах с бившия кандидат за президент на България – Кемил Рамадан на който бях и личен треньор. След време по стечение на обстоятелствата заминах за Гърция, където работех полска работа – вадене на аспержи, копане на памук, бране на череши. Но точно по това време имаше избори за президент на България и Кемил Рамадан на който бях треньор беше в 10-ката.

Кемил Рамадан

Един ден той ми се обади да ме попита дали познавам някой, който може да му направи уебсайт. Разбира се аз се занимавах и с това мое хоби (дълга история, която преди години разказах на най-голямата компания за хостинг в България и спечелих 1-во място) и му споделих, че мога да му направя и аз, ако желае! И така той се съгласи. Работихме от разстояние и след седмица сайтът му беше готов.

След няколко седмици Кемил ми се обади и ме попита дали мога да заснема видеа с него и да ги монтирам. Бях се научил и на това. И така приех поканата му и същите бяха заснети, като точно по време на заснемането се отключи нова идея и тя беше за снимането на „Зелен екран“, която той подкрепи. И така…

Един ден докато копаех памук на полето в Гърция и всеки се чудеше как да се опази от силните слънчеви лъчи по време на 8-часовия работен ден на открито! Тогава! Аз подхвърлих на групата: За тук май най-добре ще е ако имаме Арабско традиционно облекло. И другите веднага отговориха. Да, да. И откъде ще го намериш това арабско облекло. Аз споделих на бързо историята ми с моя познат Кемил Рамдан, но така и не ми повярваха.

И точно в този момент, ей така на майтап реших да му звънна и да го попитам: А’бе Кемалчо (така му казвах) откъде мога да си купя оригинално Арабско традиционно облекло?

А той ми отговори: Ще ти изпратя оригинални от Дубай. Подарък за теб! Ей сега се обаждам и до седмица са при теб. И след около седмица те вече бяха при мен.

След това, колко много зареждащи с приятни емоции имаше с тези Арабски дрехи, които съм заснел и във видеа в YouTube канала ми. Така се появи и чичо Али, който шофираше в Дубай и ядеше яйца, но на „Зелен екран“. И още, и още…

Едно от видеата, но на зелен екран

И един ден… виртуалното започна да се превръща в реално

И след куп истории, кампании за доброто (Петиция за отварянето на Митницата в Ивайловград“ и отварянето й, фитнес риалити „На война с мазнините без повиквателна“, рубрики в големи издания… но без връзки, а с… хах имам за споделяне една много интересна история с една от най-големите Световноизвестни компании за напитки… но по нататък… с и т.н. и т.н. , всички идващи от душата на сърцето ми…

И ето ме за първи път в ОАЕ

Миналата година за първи път посетихме Абу Даби и останах възхитен. И тази година отново отидохме в ОАЕ, но отскочихме и до Ал Айн, и до Дубай, като за целта си наехме и кола под наем. И така в Дубай се настанихме в най-добрия хотел в Стария Дубай. И така се запознах с част от историята на шейх Заейд (Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan).

Малко след като се завърнахме в България попаднах и на нещо, което ме презареди с енергия. И това бяха словата на шейх Мохамед: „От ОАЕ за ОАЕ ще посеем семе на доброто във всяко кътче на този свят.“ Малко след това разбрах и за създадената от шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум инициатива „Arab Hope Makers„.

И така завладян от вълшебната искра на момента, благодарение на която са ми се случвали приказни истории… посях едно от тези семена и тук в България. И така се роди „Bulgarian Hope Makers“!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *